L’ansietat davant els exàmens

Una certa por davant d’un examen pot ser normal ja que del resultat del mateix pot dependre el curs, una feina (si es tracta d’una oposició), etc.Hi ha alumnes però que presenten una sèrie de reaccions emocionals exagerades quan s’enfronten a un control que el fan patir i li resten capacitat d’actuació. És l’ansietat, que en casos greus pot bloquejar l’alumne i incapacitar-lo per realitzar el control.

Aquesta ansietat, que es produeix durant la prova és “situacional” però també pot manifestar-se molt abans, quan es prepara l’examen o fins i tot, només pensant-hi.

Però, per què es produeix l’ansietat davant els exàmens?

Poden haver-hi diferents factors, per exemple:

- Hem fracassat en una ocasió anteior
– No estem preparats
– Tenim alguna preocupació extra
– Tenim massa pressió o una autoexigència desmesurada.

Com podem tractar l’ansietat?

Caldria primer saber realment quines són les causes, fer un bon diagnòstic. Aquí et presentarem algunes tècniques. Si no et funcionen hauries de consultar un professional que tractés el tema amb profunditat.

Quan et preparis per l’examen:

1. Prepara’t bé. Si sabem què hem de fer i ho fem bé, si ens preparem bé, llavors tot és més fàcil. Sabrem ràpid com contestar cada pregunta. No em negareu que aquesta recomanació tan evident és molt poderosa.

2. Aprèn a relaxar-te, a respirar profundament. Practica la respiració profunda, perquè t’ajudarà a relaxar-te.

3. Pensa en altres objectius que hagis aconseguit. Agafa’t la prova en qëstió com una oportunitat de gaudir, perquè la superació personal dòna molt de plaer. Pensa: “puc fer-ho”, “puc aprovar”, puc fer-ho bé si m’ho prenc amb calma i vaig punt a punt”, “donaré el millor de mi mateix i si finalment no arribo, no passa res, tornaré a intentar-ho”.

Abans de l’examen

1. Descansa la nit abans. Si no és bo restar hores de descans, imagina’t el dia abans de la prova.

2. Desperta’t amb temps, esmorza bé, prepara tot allò que necessitis, buida la bufeta i els budells (si cal), arriba amb prou temps i, si pots, posa’t en un lloc on et trobis còmode.

3. Evita la gent tòxica. Aquells que et minen la moral dient que ho fas malament, aquells que desconfien de tu i fins i tot riuen si fracasses; aquests cal evitar-los.

Durant l’examen

1. Llegeix bé les instruccions, posa les dades personals: nom i cognoms, assignatura, data, etc.

2. Ves al teu ritme i no tinguis en compte com ho fa la resta de la gent. Pensa que qui acava molt ràpid és possible que estigui entregant l’examen incomplet.

3. No t’embussis. Si no saps una resposta o no t’en recordes, passa a la següent. Quan acabis ja hi tornaràs. De vegades només necessitem passar a una altra cosa i en ve allò que haviem descartat en un primer moment.

4. Pregunta sempre qualsevol dubte. Els alumnes que pregunten ho fan perquè volen fer-ho bé i els professors, generalment valorem aquesta actitud.

5. Manté una actitud positiva. Pensa que ho has estudiat, que vas preparat, que si falles només és un examen, que quan acabis et donaràs un petit capritx.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


5 + two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>